Filter Guide

Varför och hur du byter filter

Hur filter påverkar dig

“Ett filter bör bytas 1 till 2 ggr per år för att skapa ett bra inomhusklimat, välmående, minska alergirisker,och skydda ert hushåll mot farliga luftföroreningar”

Är det dags att byta filter? Känns det som ett jobbigt momment? Det skall det inte behöva göra. Därför har vi tagit tagit fram en snabb guide för dig så att du lätt kan hitta vilket/vilka filter du har och beställa de filter som passar dig bäst.

Dåliga filter kan skapa stor negativ påverkan på dig och din familj. Vilket kan leda till trötthet, huvudvärk, dålig sömn, ögonklåda, och allergier. Ytterligare så kan det försämra kvalitén på ert ventilations system, då många av dem dåliga partiklarna tar sig ut ur filtrerna och in i systemet. Sist men inte minst så kan dålig ventilation leda till större risk för mögel i fuktiga miljöer. För att skapa de välmåendet som du/din familj förtjänar rekommenderar vi att byta filter 1 till 2 gånger per år. Ni förtjänar att må bra och friska hemma. 

När bör jag byta filter 2 gånger per år?

 • Fler människor som bor i bostaden – Leder till ökat damm och textilfibrer i luften.
 • Ifall ni har husdjur – mer päls, damm, kvalster och mjäll som sätter igen filtrena.
 • Familj med små barn – Minska risken för astma och andra allergier
 • Bostaden ligger industri områden, tungt trafikerade gator, eller liknande – Högre halt av skadlig partikelutsläpp, sot och avgaser i utomhusluften. 
 • Ifall ni har mycket skog eller träd i närheten – Mycket pollen i utomhusluften

 

Filter bör i regel bytas på våren innan pollen säsong och på hösten när vi tätar till bostäderna genom att stänga fönster för att miska energiförbrukningen.

Vet du redan vilket filter du har? skaffa ett abonnemang hos filterkungen idag. Vi ser till att ni får era filter när det är dags för byte, så att ni kan fokusera på mer roliga saker. Annars kan ni se vår guide nedan för att ta reda på vilket filter som passar er. 

Ta reda på vilket filter du har

Vart sitter filtret/filtrena?

Ventilationsfilter sitter i din ventilationsanläggning. De vanligaste placeringarna av anläggningen kan vara i:

 • Tvättstuga grov entré.
 • På vinden.
 • Inbyggd i köksfläkten(skåp ovanför).

Ifall ni inte kan hitta er ventilationsanläggning så kan ni följa ventilationsrören till ni hittar en större låda som dem är anslutna till. Dock kan rören i många fall vara dolda, då kan ni undersöka ifall ni har några större typer av skåp på någon av dem tidigare nämnda platserna. Om ni inte skulle hitta eller inte vet ifall ni har ett ventilations system tveka inte på att kontakta oss via telefon eller mail, så hjälper vi er.  

Vilken filter modell har jag och vilken standard modell skall jag beställa?

Din filtermodel och märke kan ni finna på följande platser: 

 • Står på ventilationsaggregatet
 • Står på Tillverkningskylten/Maskinskylten på/i aggregatet 
 • Står på displayen/LCDn som finns på aggregatet
 • Står i instruktionsboken

 

Använd denna informationen vid beställning för att få ditt standard filter. Ni väljer först märket på aggregat, och därefter modell. Finner ni inte ert filter kan ni kontakta oss för att få hjälp. Ni kan även välja att mäta erat nuvarande filter för att få ett som passar just er. Mer om det nedan. 

Jag har ingen standard modell, hur skall jag mäta för att få rätt filter?

Var noga med att stänga av ventilationen innan borttag av filter.

Ifall du inte vet vilken filtermodel du har kan du lätt mäta filtret så tar vi fram ett som passar er. Det som behöver mätas är bredd, höjd, djup på ramen.Vid beställning av ett påsfilter mäter ni djupet på påsarna och anger antalet påsar. Detta kan ni enkelt göra vi beställning på första sidan www.filterkungen.com, vid val av filter typ finns mer info på hur ni skall gå tillväga.

Så byter du ditt filter

 1. Stäng av ventilationsaggregatet 
 2. Öppna luckan 
 3. Avlägsna de gammla filtrena 
 4. Dammsug bort smuts 
 5. Installera dem ny filtrena 
 6. Aktivera ventilationsaggregatet
 
Vi på filterkungen önskar er all lycka med ert filterbyte och tveka inte på att höra av er ifall ni skulle ha några frågor. 

Ni är varmt välkomna till filterkungen!